AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM VE SANAYİDE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI PROJESİ

TARIM VE SANAYİDE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI PROJESİ

Gümüşhacıköy Tarım Ve Eğitim Kurumları Yardımlaşma Derneği liderliğinde Bölgede sanayi alanlarında mesleki eğitim veren eğitim kurumları ve tarım alanında faaliyet gösteren çatı kuruluşlar ortaklığında kurulmuş bir konsorsiyum projesidir. Projenin adı “Tarım ve Sanayide İş Güvenliği Uygulamaları” dır.

Proje ortağı meslek okulları; Merzifon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Vezirköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gümüşhacıköy Çok Programlı Anadolu Lisesidir.

Proje ortağı tarım kuruluşları; Gümüşhacıköy Ziraat Odası, Gümüşhacıköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Gümüşhacıköy Meyve Üreticileri Birliğidir.

Projenin iki ana bileşeni vardır:

1. Bileşen: Proje ortağı olan meslek okullarında okuyan 17 öğrencinin, Almanya’da Bildungs Centrum Nies isimli Ev sahibi ortak meslek okulunda 03.05.2015- 23.05.2015 tarihleri arasında (3 hafta) sanayi alanlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim almasıdır.

2. Bileşen: Proje ortağı tarım kuruluşlarında mesleki eğitimden sorumlu 12 personelin, Belçika’da Vlaams Agrarısch Centrum isimli ev sahibi tarım kuruluşunda 29.03.2015- 11.04.2015   tarihleri arasında (2 hafta) tarım alanında iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim ve inceleme çalışması yapmasıdır.

   

    TÜİK İş kazaları ve meslek hastalıkları istatistiklerine göre; iş kazası geçiren çalışanların yaklaşık % 70´ini 18–35 yaş grubu oluşturmakta, iş kazalarının %63,2’si bölgemiz sanayisinin de büyük bölümünü oluşturan, çalışan sayısı 50 den az olan işletmelerde gerçekleşmektedir. Proje ortağı meslek okulularının öğrencileri, 12. sınıfta işletmede beceri eğitimi adı altında, haftada 3 gün sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitim almaktadırlar. Ayrıca mezunların % 90 lık kısmı bu sanayi kuruluşlarında işe yerleşmektedir. Dolayısıyla bireylerin gerek öğrenciyken okul atölyelerinde ve uygulamalı beceri eğitimi sırasında fabrikalarda gerekse de mezun olup sanayi kuruluşlarında işe başladıklarında iş kazası geçirme riski oldukça büyüktür.

 

      Tarım, birçok ülkede en tehlikeli sektörlerden biridir. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi EUROSTAT’a göre tarım inşaattan sonra en tehlikeli sektör konumundadır. ILO’ya göre, 1,3 milyar tarım işçisinden her yıl 170 000 kişi ölmekte önemli bir kısmı ciddi şekilde yaralanmakta veya iş hastalığına yakalanmaktadır. Tarım kimyasallarına maruz kalma ile tarım makineleri kazaları sektördeki ölüm, yaralanma ve hastalıkların iki temel nedenidir.

      Tarımda çalışanların iş güvenliği açısından yeterli bir seviyeye gelmemiş olmasının önündeki temel nedenlerden biri eğitim seviyelerinin yetersizliğidir. Tarımda çalışan nüfusun eğitim seviyesine bakıldığında, erkeklerin % 10’unun kadınların ise % 27’sinin okuryazar dahi olmadığı görülmektedir. Bu değerler tarımda çalışan nüfusun yeterli eğitim seviyesinde olmadığını göstermektedir.

  

    Yukarıda bahsedilen sebeplerle, Öğrencilerin mesleki eğitimlerine devam ederken atölye ve laboratuvarlarda, uygulamalı eğitim esnasında sanayide ve daha sonra da çalışma hayatlarında, Tarım çalışanlarının da tarımsal uygulamalar sırasında iş kazalarına maruz kalmamalarını sağlamak veya olası iş kazalarını en aza indirmek, için böyle bir projenin hazırlanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Proje ile;

— Katılımcıları iş güvenliği konusunda bilinçlendirmek,

— İş kazalarının önlenmesi konusunda katılımcılara bilgi ve beceri kazandırmak,

— Hedef ülkelerdeki iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan çalışmaları yerinde gözlemleyerek bilgi aktarımı sağlamak,

— Yapılan kültürel ve sosyal içerikli geziler ile ev sahibi ülkelerin sosyal ve kültürel yapısını incelemek ve böylece kültür alış verişini gerçekleştirmek amaçlanmaktadır.

 

    Ülkemizdeki iş kazalarının Avrupa ortalaması seviyesine düşürülmesine az da olsa katkıda bulunmak, iş kayıplarından dolayı ülkemiz ekonomisinin olumsuz etkilenmesini önlemek ve en önemlisi iş kazası sonucu meydana gelen can kayıplarını azaltmak projenin beklenen sonuçlarıdır.

 

Proje başlangıç ve bitiş tarihleri 15.09.2014 - 15.09.2015 arasında toplam 12 ayı kapsamaktadır.

 

Cumara Mahallesi, Zübeyde Hanım Blv. Hükümet Konağı, Posta Kodu 05700 Gümüşhacıköy/Amasya - 358 7171015

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.